Antitezler

Mallarmé, Péguy, Paulhan, Céline, Barthes

YAZAR(LAR) :
Charles Coustille

DİL: Türkçe

KATEGORİ: Edebiyat Eleştirisi
Kültürel Çalışmalar
SAYFA SAYISI: 264
ÖLÇÜ: 13,5 x 20 cm
BASKI: 1. Baskı ,2021-01-18 19:12
ISBN: 9786057685629
FİYAT: 80 TL

Edebi ile akademik alanların gelgitli bir ilişkisi olduğu söylenir. Yazarlar ve akademisyenler birbirlerinin antitezi olarak düşünülür. Peki, bu iki dünya arasında gerçekten de aşılamaz bir duvar mı örülüdür, bir köprü oluşturmanın hiç mi imkânı yoktur?

Antitezler, edebi ve akademik yazıların “yazar tezi” gibi çok özel bir malzeme aracılığıyla nasıl karşılaştığını, yollarının nasıl kesiştiğini gözler önüne seriyor. Yazar tezleri söz konusu olduğunda, akademik çalışma edebi bir yatırım olamaz mı ya da edebi eser akademik araştırmadan ne derece etkilenebilir?

Mallarmé varoluşsal krizinden kurtulmak amacıyla dilbilimle ilgili bir teze başlamıştı; Péguy’nin tezi Sorbonne’a karşı uzun bir hakaretten ibaretti; Paulhan’ınki otuz beş yılı aşan bir süreye yayılmış sayısız müsvedde içinde kaybolmuştu; Céline, Macar bir doktora düzdüğü methiye arkasına belli belirsiz gizlenmiş otoportresini sunmuştu doktora jürisine ve Barthes, tezin “erotik bir beden” olması gerektiğini ileri sürmüştü.

Üniversite ile edebiyat arasında, yazılmayı bekleyen bir tarihe -yazarların üniversiteyle ilişkilerinin tarihine- Fransa deneyimini merkeze alarak katkı yapmayı amaçlayan Antitezler, edebi ve akademik dünyaların karşılaştığı ve birbirine meydan okuduğu tarihsel bir soruşturma sunuyor bize. Aynı zamanda tez yazımına dair, yazarların akademik normları ve biçimleri sorguladığı ve yazma hakkındaki tavsiyelerini damıttıkları bir anti-kılavuz bu.

Karşılaştırmalı Edebiyat doktorasına sahip olan Charles Coustille, özellikle Fransız şair ve deneme yazarı Charles Péguy hakkındaki çalışmalarıyla tanınıyor.

İÇİNDEKİLER

Giriş 9

BIRİNCİ BÖLÜM 17
Yazarların Gözünden Tezin Tarihi

İKİNCİN BÖLÜM 41
Sorbonne’a İçeriden Saldırmak (Charles Péguy)

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM 83
Tezin Etrafından Dolanma: Jean Paulhan ve Nouvelle Revue Française (NRF) Dergisi

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM 131
Barthesçı Doktora veya Kösteklenmiş Arzu

BEŞİNCİ BÖLÜM 175
Tez ile Eser Arasındaki Diyaloglar (1975’ten Günümüze)
Sonuç 199

Teşekkür 203
Kaynakça 205
Notlar 211
Dizin 257

BENZER KİTAPLAR

Bir edebiyatı neler oluşturur? Ulusal edebiyat nedir? Farklı ülkelerin, toplulukların edebiyatları birbiriyle nasıl etkileşime girer? Dünya edebiyatına yönelik okumalar daha […]

YAZAR(LAR) Alexander Beecroft, 90 TL

Dünya Edebiyatının Ekolojisi
İlkçağlardan Günümüze

YAZAR(LAR) Alexander Beecroft,

Bu kitap, dünya edebiyatında tam anlamıyla ayrıksı bir yere sahip olan, edebiyatı dilin dille gerçekleştirdiği bir deney(im) olarak kurgulayan Raymond […]

YAZAR(LAR) Michel Foucault, 80 TL

Ölüm ve Labirent

YAZAR(LAR) Michel Foucault,

Etrafımızdaki dünyayı ve kendimizi nasıl anlarız, nasıl “okuruz”? Sarah Dillon’a göre bu sorunun cevabı metinleri okuyuşumuzun palimpsest yoluyla irdelenmesiyle bulunabilir. […]

YAZAR(LAR) Sarah Dillon, 80 TL

Palimpsest
Edebiyat, Eleştiri, Kuram

YAZAR(LAR) Sarah Dillon,

SEPET
0