MEÇHUL KUVVETLERE KURBAN

YAZAR(LAR) :
Selim Nüzhet Gerçek

DİL: Türkçe

KATEGORİ: Tefrika
SAYFA SAYISI: 192
ÖLÇÜ: 13,5 x 20 cm
BASKI: 21.10.2021
ISBN: 978-605-7685-98-8
FİYAT: 60 TL (KDV’den muaftır)

Günümüz Türkçesine aktaranlar: Reyhan Tutumlu, Ali Serdar

Koç Üniversitesi Yayınları’nın (KÜY), Türk edebiyatında bir döneme damgasını vuran tefrika romanları ve yazarlarını günümüz okurlarıyla buluşturan “Tefrika” dizisi Meçhul Kuvvetlere Kurban romanıyla devam ediyor…

Görgü tanıklarıyla dolu bir evde, kimsenin olmadığı kilitli bir odada işlenen “timsahlı iğne cinayeti”… Meçhul kuvvetler tarafından işlendiği düşünülen, polis teşkilatının çözemediği bu gizemli cinayeti Sultan’ın emriyle görevlendirilen İhsan Avni çözebilecek midir?

Selim Nüzhet Gerçek’in 13 Kasım-7 Aralık 1922 tarihleri arasında İleri gazetesinde 24 tefrika olarak yayımlanan Meçhul Kuvvetlere Kurban romanı Mısır uygarlığı, meçhul kuvvetler gibi unsurlarla bir taraftan fantastiğe göz kırpar, diğer yandan esrarlı bir cinayetin çözüm sürecinin aktarılmasıyla polisiye türünün özelliklerini taşır. Selim Nüzhet Gerçek’in Ahmet Kâmil takma adıyla yayımladığı bu romanı, ilk kez kitap olarak basılıyor.

“Meçhul Kuvvetlere Kurban; ‘Türk matbuatının ilk tarihçisi’, ‘ilk derleme müdürü’ olarak anılan; basın ve tiyatro tarihi alanlarında öncü çalışmaları olan Selim Nüzhet Gerçek’in edebiyat tarihlerinde adı geçmeyen, onunla ilgili yazılan makalelerde de yer almayan, dolayısıyla ‘meçhul’ kalmış bir romanıdır. (…) Meçhul Kuvvetlere Kurban’ın bugüne kadar gözlerden kaçması şaşırtıcıdır. Oysaki Selim Nüzhet Gerçek’in yapıtı hem kurgusu, karakterleri hem de popüler bir tür olan polisiyenin iyi bir örneği olması açısından edebiyat araştırmacılarının ve günümüz okurunun ilgisini ve beğenisi kazanacak bir romandır. Selim Nüzhet Gerçek gibi çok yönlü bir entelektüelin şimdiye kadar keşfedilmemiş bu romanının kitap olarak yayımlanmasının Türk edebiyatını zenginleştireceğine inanıyoruz.”

1891 yılında İstanbul’da doğan Selim Nüzhet Gerçek, Galatasaray Mekteb-i Sultanisi’nden mezun oldu, üniversite eğitimi için İsviçre’ye gitti. Yurda döndükten sonra Yarın ve İleri’de gazeteci ve çevirmen olarak çalıştı. Robert Kolej’de Türkçe ve tarih öğretmenliği yaptı. 1934’te Atatürk’ün emriyle kurulan Basma Yazı ve Resimleri Derleme Müdürlüğü’nün başına geçti. Derleme Müdürlüğü’nde yaptığı çalışmalarla da ölümünden sonra kurulacak olan Milli Kütüphane’nin temellerini attığı söylenebilir. Türkiye’de gazetecilik, matbaacılık ve kitap basımının tarihine dair ilk ciddi araştırmaları yapan ve bu konularda kitaplar hazırlayan Selim Nüzhet Gerçek, 12 Aralık 1945 tarihinde vefat etti.

BENZER KİTAPLAR

Döneminin tanınan gazeteci ve edebiyatçılarından Hikmet Şevki’nin 7 Nisan-10 Ekim 1928 tarihleri arasında Resimli Gazete’de tefrika edilen bu “unutulmuş” romanı, […]

YAZAR(LAR) Hikmet Şevki, 70 TL

Pembe Yuva

YAZAR(LAR) Hikmet Şevki,

Bir Günahkâr Geceden Sonra ve Muhaberat-ı Hakikiye’de özellikle kadınlar arası dostluk ve dayanışma ele alınır ve bu dostluğun kadınları güçlendirebileceği […]

YAZAR(LAR) Sadiye Vefik, 60 TL

Bir Günahkâr Geceden Sonra / Muhaberat-ı Hakikiye

YAZAR(LAR) Sadiye Vefik,

Asabi Kız’da Nazife, yaşadığı ruhsal bunalımlar nedeniyle hem dünyayla kavgalı hem kız kardeşi Arife’yle rekabet halindedir. Güzel bulunma, sevme, sevilme […]

YAZAR(LAR) Ahmet Rasim, 60 TL

Asabi Kız-Sabiha

YAZAR(LAR) Ahmet Rasim,

SEPET
0