DERLEYEN(LER):
Mehmet Beşikçi
KATEGORİ:
Tarih
SAYFA SAYISI: 325
ÖLÇÜ: 15x21 cm.
BASKI: 1. Baskı ,2013-10-01 00:00:00
ISBN: 9786055250188
FİYAT: 28 TL
Elinizdeki kitap Osmanlı İmparatorluğu'ndan Türkiye Cumhuriyeti'ne geçiş döneminde okumayı öğrenmenin hikâyesini anlatıyor. Bu coğrafyada çok az işlenmiş olan okumanın tarihini ele almanın, genel anlamda modernliğin gelişine, eğitim meselesine, özel olarak da imparatorluktan cumhuriyete geçişin dinamiklerini anlamaya önemli bir ışık tuttuğu iddiasından yola çıkıyor.
Elinizdeki kitap Osmanlı İmparatorluğu'ndan Türkiye Cumhuriyeti'ne geçiş döneminde okumayı öğrenmenin hikâyesini anlatıyor. Bu coğrafyada çok az işlenmiş olan okumanın tarihini ele almanın, genel anlamda modernliğin gelişine, eğitim meselesine, özel olarak da imparatorluktan cumhuriyete geçişin dinamiklerini anlamaya önemli bir ışık tuttuğu iddiasından yola çıkıyor. Okumayı Öğrenmek, son derece hızlı değişimlerin yaşandığı bu döneme çok yönlü bir yaklaşım benimseyerek, kopuşlarla birlikte sürekliliklere de bakarak, okumayı öğrenen küçük okurların bir yurttaş olarak inşasında onlara verilen mesajlar; okumanın mekaniğini öğrenmenin üstesinden ne gibi deneyimlerden geçerek geldikleri; yeni okuma materyallerinin sahneye çıkışı; resimli kitapların okumadaki rolü; birer meta olarak dergilerin ve kitapların ortaya çıkışı ve okuryazarlığın kişilerin hayatlarını nasıl dönüştürdüğü gibi konuları mercek altına alıyor.
Osmanlı kıraathanelerinde toplu kitap okuma deneyiminden, loş bir evde huşu içinde yalnız başına okuma deneyimine nasıl geldik? İlk Osmanlı kütüphaneleri nasıl yerlerdi? Kitap fiyatları geç Osmanlı ve erken Türkiye Cumhuriyeti'nde nasıldı, ortalama bir memur maaşıyla çocuğuna kitap, dergi alırken zorlanır mıydı? Matbaalar nereden nereye geldi? Eski okullardan yeni okullara alfabe ve okuma çocuklara nasıl öğretilirdi? Bu coğrafyada çocuk kitapları yayıncılığı ve dergicilik nasıl bir rota izledi? Bu ve benzeri sorulara yanıt arayan kitabın kendisi de, sadece Osmanlı ve modern Türkiye tarihine ilgi duyanlara değil okuma tutkunlarına da ilginç bir okuma deneyimi sunuyor.
Osmanlıca ve yeni alfabe sonrası Türkçe yazılmış ders kitapları, dergiler ve benzeri birincil arşiv malzemelerinin yanı sıra Halide Edip, Şevket Süreyya, Rıza Nur, Hüseyin Cahit ve Halide Nusret gibi hayatlarına Osmanlı olarak başlayıp Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak devam eden aydınların ilk okuma deneyimlerini anlattıkları metinlere de baş vuran kitap, modern Türkiye tarihinde okumanın ne kadar kilit bir önem taşıdığının altını çiziyor.
Benjamin C. Fortna, Yale, Columbia ve Chicago üniversitelerinde eğitimini tamamladı. İngiltere SOAS'ta Ortadoğu Tarihi dersleri veriyor. Osmanlı'da eğitim konusunu ele aldığı kitabı Türkçede Mekteb-i Hümayûn: Osmanlı İmparatorluğu'nun Son Döneminde İslam, Devlet ve Eğitimadı altında yayımlandı.
Resimler
Önsöz
Teşekkür
Kısaltmalar
Transliterasyon, Tarihler ve Soyadları
BİRİNCİ BÖLÜM
Giriş: Okuyan İmparatorluk, Okuyan Cumhuriyet
Kitabın Bölümleri
Osmanlı/Türk Örneğine Karşılaştırmalı Pencereden Bakmak
İmparatorluktan Cumhuriyete Okuma, Değişim ve Süreklilik
İKİNCİ BÖLÜM
Okumanın Tarifleri
Okumanın Tasvirleri: Değişen Ortamlar
Ders Kitapları ve Dergiler
Okuma Modelleri Oluşturmak
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Bağlam ve İçerik
Dini/Laik
Aile/Ulus-Devlet
Yeni/Eski
Küresel/Yerel
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Okumanın Mekaniği: Metin ve İmge
Alfabe Kitapları
İmge Olarak Metin
Görsel Kesinlik
Çeşitlilik, Sapma ve Hiciv
BEŞİNCİ BÖLÜM
Metalaşma ve Piyasa
Metalaşma
Satın Alma ve Kitabın Sahibi Olma
Abonelik
Yeni Stratejiler
Yerlileşme
Fiyatlar
Özdeşleşme
ALTINCI BÖLÜM
Okuryazar Hayatlar
Okur Haline Gelmek
Halide Edib [Adıvar]
Şevket Süreyya [Aydemir]
Rıza Nur
Hüseyin Cahit [Yalçın]
Halide Nusret [Zorlutuna]
Yazar Olan Okur
YEDİNCİ BÖLÜM
Sonuç: Okuma ve Modernite
Kaynakça
Dizin
Katolik güçlerin I. Elizabeth’e karşı düzenlediği komploları ve suikastları, 1570 yılında Papa’nın onu aforoz etmesi izledi. Hem ülke içinde hem […]
Jerry Brotton, 76 TLSultan ve Kraliçe: Elizabeth’in İslam Dünyasiyla İlişkilerinin Anlatilmamiş Hikâyesi
Osmanlı İmparatorluğu’nda Emek ve İktidar kitabında Can Nacar, 1872-1912 yılları arasında tütün işçilerinin çalışma deneyimlerine ve bu bağlamda işyeri yöneticileri […]
Can Nacar, 50 TLOsmanlı İmparatorluğu’nda Emek ve İktidar:Tütün İşçileri, İşyeri Yöneticileri ve Devlet 1872-1912
Halkın Fermanı kitabında Burak Akçapar, Osmanlı İmparatorluğu’na yardım amacıyla gelen Mukhtar Ahmed Ansari önderliğindeki Hint Tıp Heyeti’nin gönderilmesinde rol oynayan […]
Burak Akçapar, 36 TLHalkın Fermanı: Balkan Savaşları’nda Hint Müslüman Tıp Heyeti