DERLEYEN(LER):
Homi Bhabha
William J.T. Mitchell
ÇEVİREN: Hayrullah Doğan
KATEGORİ:
Edebiyat Eleştirisi
Siyaset Bilimi
SAYFA SAYISI: 243
ÖLÇÜ: 15 x 21 cm.
BASKI: 1. Baskı ,2011-12-01 00:00:00
ISBN: 9786056257520
FİYAT: 20 TL
Edward Said ile Konuşmaya Devam, Said’in uzun geçmişe dayanan dostlarının, meslektaşlarının onunla bir diyaloğa girme girişimi.
Yirminci yüzyılın önde gelen edebiyat eleştirmenlerinden ve entelektüellerinden Edward Said sanat, edebiyat ve kültürün gücüyle ilgili varsayımlara meydan okumuş, paradigmaları yıkan düşünceler üretmiş, eserler vermişti. Düşüncesinin etkileri ölümünden sonra bugün hâlâ dünyada ve Türkiye’de devam ediyor, eserleri hâlâ tartışılıyor.
Edward Said ile Konuşmaya Devam, Said’in uzun geçmişe dayanan dostlarının, meslektaşlarının onunla bir diyaloğa girme girişimi. Bu kitap için kaleme alınan metinler, Said’in düşüncesinin kadanslarını bugüne çağırmaya, hayal etmeye girişiyorlar; kimisi onun bir fikrini alıp irdeleyerek ileri götürüyor, kimisi zamanında öne sürdüğü bir argümanı bugünün bir sorununa uyguluyor. Bazılarıysa şu anda onunla konuşuyormuş gibi akıp gidiyor; onunla bir zamanlar yapılan konuşmaların yoğunluğunu, tarife sığmaz hatırasını canlandırmaya çalışmak istercesine.
Kitabı derleyen Homi Bhabha ve William Mitchell, yazarları bir konuşmanın doğasını izleyerek yazmaya teşvik etmişler: Yarım kalan bir konuşma, kesilen bir telefon, yanıt bekleyen bir mektup, havada asılı duran bir soru gibi. Sonuçta ortaya, çarpıcı, yaratıcı, derinlikli ve son derece samimi metinler çıkmış. Said’in mirasını onurlandıran metinler…
Kitap, Mitchell’in ve Bhabha’nın giriş yazılarını takiben, Lila Abu-Lughod, Daniel Barenboim, Akeel Bilgrami, Paul Bové, Timothy Brennan, Noam Chomsky, Ranajit Guha, Harry Harootunian, Saree Makdisi, Aamir Mufti, Roger Owen, Gyan Prakash, Dan Rabinowitz, Jacqueline Rose ve Gayatri Spivak’ın yazılarından oluşuyor.
Homi K. Bhabha, Harvard Üniversitesi İngiliz Edebiyatı Bölümünde Anne F. Rothenberg Beşeri Bilimler profesörü, aynı zamanda Beşeri Bilimler Merkezinin direktörüdür. William J. T. Mitchell, Chicago Üniversitesinde İngiliz Edebiyatı ve Sanat Tarihi profesörü, aynı zamanda Critical Inquiry dergisinin editörüdür.
Edward Said ile Konuşmalar / W.J.T. MItchell
Adagio / Homi Bhabha
Siyaset, Filistin ve Arkadaşlık Hakkında: Mısır’dan Edward’a Mektup / Lila Abu-Lughod
Bir Ayrımı Yorumlamak / Akeel Bilgrami
Konuşmaya Devam / Paul Bové
Karar / Timothy Brennan
Homi Bhabha, Noam Chomsky’yle Görüştü / Noam Chomsky
Dönüş / Ranajit Guha
Konjonktürel İzler: Said’in “Dökümü” / Harry Harootunian
Said, Filistin ve Özgürleşme Hümanizmi / Saree Makdisi
Seküler Kehanet: Edward Said’in Hümanizmi / W.J.T. Mitchell
Küresel Karşılaştırmacılık / Aamir R. Mufti
Edward Said’le Konuşmak / Roger Owen
Edward Said Bombay'da / Gyan Prakash
Geciktirilen İşgal, İlerletilen Militarizasyon: Edward Said’in Oslo Süreci Eleştirisine Yeniden Bakmak / Dan Rabinowitz
Siyonizm Sorunu: Diyaloğu Sürdürmek / Jacqueline Rose
Edward Said Hakkında Düşünmek: Bir Anı Kitabından Sayfalar / Gayatri Spivak
Maestro / Daniel Barenboim
Edebi ile akademik alanların gelgitli bir ilişkisi olduğu söylenir. Yazarlar ve akademisyenler birbirlerinin antitezi olarak düşünülür. Peki, bu iki dünya […]
Charles Coustille, 38 TLAntitezler
Mallarmé, Péguy, Paulhan, Céline, Barthes
Bir edebiyatı neler oluşturur? Ulusal edebiyat nedir? Farklı ülkelerin, toplulukların edebiyatları birbiriyle nasıl etkileşime girer? Dünya edebiyatına yönelik okumalar daha […]
Alexander Beecroft, 36 TLDünya Edebiyatının Ekolojisi
İlkçağlardan Günümüze
Bu kitap, dünya edebiyatında tam anlamıyla ayrıksı bir yere sahip olan, edebiyatı dilin dille gerçekleştirdiği bir deney(im) olarak kurgulayan Raymond […]
Michel Foucault, 26 TLÖlüm ve Labirent